Най-големите трагедии, случили се по време на концерти

Според експерти една от причините подобни инциденти да се повтарят е, че тежки присъди за такова нехайство няма.

Деветгодишно момче стана десетата жертва на концерта на Травис Скот на 5 ноември на фестивала „Astroworld“ в Хюстън. Американският рапър е известен с рисковото си поведение на сцената, но не е единственият, предизвикал трагедии.

Скот насърчава публиката да пренебрегва безопасността и да вилнее пред сцената. През 2015 г. той предизвиква феновете си на музикалната проява „Lollapalooza“ да прескачат парапетите. Тогава е осъден на година надзираване, след като се признава виновен за неразумно поведение. През 2017 г. е арестуван, защото приканва почитателите си да заобиколят охраната и да се доближат до сцената. Отново се признава за виновен и плаща глоба. Съди го и фен, който твърди, че е останал парализиран, когато е изтласкан от трети балкон на концерт в Ню Йорк през 2017 г. Тогава Скот приканва присъстващите да скачат.

Повече от 300 души съдят Травис Скот и Дрейк, който се качва на сцената в Хюстън за 10 минути с него, както и „Live Nation“ – един от най-големите организатори на концерти в света, а и управата на парка, където е проявата на открито. Изпълнителят предложи помощ на пострадалите. Инцидентите на предишните негови концерти вероятно ще утежнят положението му, но защитата му без съмнение ще изтъкне, че той оставя безопасността в ръцете на професионалисти.

 

Травис СкотКато трагедия ще бъде запомнен и фестивалът „Roskilde“ в Дания през 2000 г. Тогава хедлайнер е групата „Pearl Jam“, а повече от 100 000 души отиват да ги видят и чуят на живо. В един момент тъплапа напираа към сцената, вследствие на което бандата е помолена да прекрати изпълнението си, но вече е късно. Публиката е извън контрол. Стъпкани са девет души.

Концерт на група „The Who“ в Синсинати през 1979 г. взима 11 жертви, а 27 са сериозно ранени. Билетите тогава са без места и когато музикантите правят проверка на звука, феновете решават, че шоуто започва. Всички се втурват напред и стъпкват паднали хора.

Тhe Who

 

Името на легендарните „Rolling Stones“ също се свързва със злощастие, случило се по време на тяхна изява. Те обявяват безплатно шоу на пистата „Altamont“ в Калифорния през 1969 г., като ангажират за безопасността моторния круб „Тhe Hells Angels“, предава БТА. Мотористите обаче се оказват склонни към насилие. 18-годишно момиче умира от прободни рани, а други двама – след като са блъснати с автомобил. Един се удавя.

Rolling Stones

 

Концерти на други групи, например на „Guns N’ Roses“ в Торонто през 1992 г., или фестивалът Удсток 1999 ще бъдат запомнени с нанесените щети от разбеснялата се публика.

Според експерти подобни инциденти са предотвратими, а жертвите са поставени в ситуации извън контрола им от организаторите. Една от причините те да се повтарят е, че тежки присъди за такова нехайство няма.

 

Guns N' Roses
Следващ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Добри дошли отново!

Влезте в профила си по-долу.

Възстанови паролата

Въведете потребителско име или имейл адрес, за да възстановите паролата си.

Add New Playlist